Archive for noiembrie, 2008

Iarna grea in Romania

luni, noiembrie 24th, 2008

De aici, din Cork, imaginile si filmuletul par aproape neverosimile, desprinse din alta lume. De ce? Pentru ca aici nu ninge, decat, eventual, o data la 20 30 de ani, iar daca se depune un strat de zapada, acesta nu are mai mult de cativa centimetri si se topeste imediat. Spicuind, prin ceea ce am gasit pe net, am ales un filmulet si cateva poze.

Iarna Romania 2008

Iarna Romania 2008

Iarna Romania 2008

Iarna Romania 2008

BLOG.BOCU.ro – Iarna in Romania 2008

Internet Explorer si securizarea site-urilor

luni, noiembrie 24th, 2008

Acum cateva zile mi-am securizat forumul aflat la adresa forum.bocu.ro prin instalarea unui certificat SSL, fapt despre care am povestit si intr-o fila de jurnal precedenta. Am realizat cu aceasta ocazie, de fapt mi s-a intarit convingerea, referitoare la slabiciunile de proiectare si de implementare de care sufera binecunoscutul navigator de la Microsoft. Mi-am configurat forumul astfel incat absolut toate canalele de comunicatie deschise sa fie securizate. Evident, un script de complexitatea unui forum nu contine numai elemente care ar putea fi caracterizate drept complet sigure, din punctul de vedere al unui certificat SSL. De ce? Pentru ca un certificat SSL caracterizeaza o pagina drept complet sigura daca nu are si elemente care sa permita, intr-un fel sau altul, interceptarea informatiei. Un forum are o multime de astfel de componente in pagina, de la casetele de editare ale mesajelor private sau posturilor pana la casetele de raspuns rapid sau imagini care nu contin prefixul https:// in URL. Prin urmare, Internet Explorer gaseste de cuviinta sa ma avertizeze de fiecare data cand trec de la o pagina la alta a forumului. Navigatia este pur si simplu intrerupta si este afisat mesajul care „avertizeaza” ca pagina contine atat elemente sigure cat si mai putin sigure. Dupa ce este apasat butonul prin care utilizatorul declara ca este de acord sa continuie navigatia, este incarcata pagina. Povestea revine pe ecran la urmatoarea apasare pe un link al acelui site, care duce catre o pagina care in viziunea IE este nesigura. Evident, este un exces de zel, cat se poate de enervant de altfel si prea putin folositor. Recomandarea mea ar fi sa renuntati definitiv la Internet Explorer daca nu ati facut-o pana cum si sa folositi navigatoare care functioneaza bine, cum ar fi Mozilla Firefox sau Google Chrome. Totusi, daca nu va puteti desprinde de Internet Explorer, iata cum puteti dezactiva afisarea acestor mesaje…textul este in engleza. 😉

- Open Internet Explorer

- Select the "Tools" menu option

- Select "Internet Options"

- Open the "Security" tab

- Select "Internet" if it is not already selected from the available zones

- Press the "Custom Level" button

- Find the "Miscellaneous" heading

- Find the "Display Mixed Content" option

- Select the "Enable" option

- Press the "OK" button

- You will be prompted, "Are you sure you want to change the settings for this zone?" Reply "Yes"

- Press the "OK" button

Dupa ce ati parcurs acesti pasi, ar trebui sa scapati de aceste mesaje enervante si cvasiinutile.

FC Brasov – Dinamo

duminică, noiembrie 23rd, 2008

Astazi am fost la Clonmel, unde am oficiat, impreuna cu preotul roman din Cork, Viorel Hurjui, o slujba de inmormantare. Desi nu imi plac imprejurarile de acest fel, am mers cu tot sufletul, pentru ca ma inteleg bine cu parintele si nu il pot refuza si pentru ca oamenii la care am fost sunt simpatici si de treaba. Vestea sportiva a zilei este ca in meciul de campionat desfasurat astazi, sambata, 22 noiembrie, FC Brasov a invins Dinamo cu 2 la 0. In sfarsit, Brasovul castiga, si impotriva echipei pe care o antipatizez. 🙂

Securizarea canalelor de comunicatie (SSL/TLS)

vineri, noiembrie 21st, 2008

Pentru pasionatii de IT si pentru cei curiosi, am publicat pe forum un articol, il puteti citi aici. 😉

Toamna frumoasa in Cork

joi, noiembrie 20th, 2008

Ultimele zile au fost frumoase in Cork, cer senin, caldut, vant nu foarte puternic si, cel mai important, fara ploaie. 🙂 Nici nu mi-as putea dori mai mult de la vremea irlandeza. Aud ca acasa este frig si ca, conform prognozelor meteo, la sfarsitul saptamanii se anunta ninsori…la altitudini mai mici, ca pe inaltimi a nins deja de ceva vreme. Pot doar sa imi imaginez, de aici, cam cum arata Craiul, si Bucegii in departare… Oare asa, ca la Clabucet plecare?

Clabucet plecare

Ciocarlia

luni, noiembrie 17th, 2008

Pentru astazi, va propun spre ascultare o capodopera a muzicii noastre populare, Ciocarlia. Prima interpretare apartine ansamblului Lautarii condus de Nicolae Botgros, iar a doua lui Gheorghe Zamfir.

Ciocarlia – Lautarii din Chisinau
BLOG.BOCU.ro – asculta mai multe »

Gheorghe Zamfir – Ciocarlia
BLOG.BOCU.ro – asculta mai multe »

Petrila

sâmbătă, noiembrie 15th, 2008

Astazi a avut loc o explozie la mina Petrila, aflata in Valea Jiului. Cand scriu aceste randuri, numarul oficial al mortilor a ajuns la 12. Sunt trist, imi pare sincer rau de acesti oameni. 🙁 Nici nu mai conteaza ca Steaua nu a reusit sa castige nici pe propriul teren, cu FC Timisoara. Dumnezeu sa ii odihneasca in pace pe toti cei care au murit la Petrila!

Partenerul

vineri, noiembrie 14th, 2008

Am participat astazi la o intalnire stiintifica, care prilejuieste intalnirea cercetatorilor din departament o data pe luna. Fiecare vorbeste despre ceea ce a mai facut, a mai acumulat, descoperit. Imi plac aceste intalniri, sunt prilej de destindere, socializare si schimburi stiintifice. La intalnire a participat si un domn, nevazator. Este primul nevazator caruia i s-a conferit titlul stiintific de doctor in Cork. A venit cu prietenul lui, un caine antrenat special pentru a-l acompania si pentru a-l ghida, i-am uitat numele. 🙂 Mare cat un vitel, insa educat si inteligent. Cat au durat discutiile a stat cuminte la picioarele stapanului sau si nu ne-a deranjat cu nimic, dimpotriva, a constituit un punct de atractie. I-am facut doua poze, cu telefonul mobil. Iata-le:

Partenerul 1

Partenerul 2

Primele trei minute

marți, noiembrie 11th, 2008

Am citit o carte, mai mult seara, pentru ca asa am timp. Mi-a fost recomandata de un unchi, fizician, si se numeste Primele trei minute – o perspectiva moderna asupra originii universului, scrisa de Steven Weinberg. Aparuta in prima sa editie in 1977 la Londra, cartea prezinta, intr-o forma accesibila aproape oricarui cititor, viziunea autorului si a unei intregi generatii de astrofizicieni asupra dinamicii universului si a posibilului moment al inceputului, cand, dintr-un nucleu hiperdens de materie primordiala a pornit marea expansiune universala. Raportata la scara universului, dimensiunea umana si, implicit, puterea de a intelege si explica nasterea universului, sunt infime. De aceea, incercarea de a teoretiza nasterea si devenirea universului apare oarecum amuzanta. Din punct de vedere al continutului intelectual insa, al varietatii si profunzimii problematicilor tratate, lucrarea este recomandabila spre a fi citita de catre orice indragostit de riguros si de expuneri stiintifice de calitate. 😉

Mihail si Gavril

luni, noiembrie 10th, 2008

Ieri, sambata, 8 noiembrie, au fost sarbatoriti Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril. Desi aflati atat de departe de casa, ne-am gasit timp (noi, cei din Parohia Cork) sa oficiem Liturghia obisnuita la o asemenea sarbatoare importanta. Astazi a avut loc Liturghia duminicala obisnuita, cu o participare foarte numeroasa, biserica a fost aproape plina. Acum un an, cand am participat la prima slujba aici, in Cork, destul de putini credinciosi veneau. Vad insa, cu bucurie, ca situatie evolueaza, nu spun inspre bine, pentru ca a-si savarsi un pleonasm. 🙂 Tuturor celor care si-au sarbatorit ieri onomastica, un La multi ani retroactiv!
In alta ordine de idei, FC Brasov a jucat azi cu CFR Cluj, meciul s-a terminat cu un rezultat de egalitate, 1-1. De asemenea, Steaua a incheiat la egalitate cu Rapid, 0-0. Micile nemultumiri sportive continua.
Incepe o noua saptamana…. 🙂