Archive for ianuarie, 2009

Mircea Badea

joi, ianuarie 22nd, 2009

Cat am stat acasa in vacanta, m-am uitat la cateva editii ale emisiunii In gura presei. Stiam ca exista un personaj in peisajul mass media din Romania al carui nume este Mircea Badea si din informatiile ocazionale care mi-au trecut pe la urechi auzisem si ca are o emisiune al carei specific se plimba in aria semantica a pamfletului. Intr-o seara, uitandu-ma la Sinteza zilei si terminandu-se aceasta emisiune, mi-a fost lene sa ma ridic de la televizor imediat, asa ca am prins si inceputul emisiunii lui Mircea Badea. Hai sa ma uit, zic…am descoperit un ziarist interesant, in mod evident inteligent si care, in general, „le spune bine”. Printre atatea balarii cu pretentii de emisiuni de televiziune difuzate pe posturile din Romania, In gura presei a onorabilului cetatean Badea, se distinge printr-o anumita clasa pe care i-o da chiar realizatorul, chiar daca acesta (Badea) este departe de a fi perfect. Din contra, ofera dovada anumitor fixatii cognitive si un spirit fin ar putea simti chiar un destul de pronuntat complex de superioritate in felul lui de a se manifesta la emisiune. Aceste „derapaje” sunt insa cvasiscuzabile, fiind determinate, in buna parte, de specificul de „one man show” al emisiunii. Este relativ greu sa faci o astfel de emisiune si sa o faci si decent, iar Mircea Badea reuseste sa mentina in viata un program de o buna calitate. Am descoperit un filmulet animat cu el, mi s-a parut haios. Pentru mai multe filmulete, cautati pe net, gasiti destule.

Mihai Eminescu

miercuri, ianuarie 14th, 2009

Maine va fi 15 ianuarie. In fiecare an, 15 ianuarie ne face sa ni-l amintim pe Mihai Eminescu. Chiar daca, in virtutea talentului romanesc binecunoscut de autopangarire a propriilor simboluri (a se vedea si mizeria care i s-a inscenat si lui Florin Piersic…si multe altele), unii s-au gasit sa ii conteste lui Eminescu anumite merite, totusi el ramane un reper colosal al literaturii romane, datorita geniului sau poetic si contributiei importante pe care a adus-o la finisarea limbii literar-poetice romanesti. Eminescu este un simbul al Romaniei si in constiinta oricarui roman. O natiune care nu are repere (fie ele morale, culturale sau de alte feluri) este de plans. Este insa si mai de plans acea natiune care, desi se bucura de un tezaur cultural impresionant, nu stie sa si-l pretuiasca asa cum se cuvine si sa aiba grija de el. Sa ne pretuim simbolurile si istoria adevarata, o natiune care uite de aceste doua comandamente esentiale este o natiune moarta, pentru ca nu are viitor. Desi arhicunoscuta, redau mai jos intregul text al poeziei Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie, deoarece este un model demn de urmat si pentru asa zisii conducatori ai Romaniei contemporane si chiar si pentru orice roman care isi merita numele.

Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie,
Ţara mea de glorii, ţara mea de dor?
Braţele nervoase, arma de tărie,
La trecutu-ţi mare, mare viitor!
Fiarbă vinu-n cupe, spumege pocalul,
Dacă fiii-ţi mândri aste le nutresc;
Căci rămâne stânca, deşi moare valul,
Dulce Românie, asta ţi-o doresc.

Vis de răzbunare negru ca mormântul
Spada ta de sânge duşman fumegând,
Şi deasupra idrei fluture cu vântul
Visul tău de glorii falnic triumfând,
Spună lumii large steaguri tricoloare,
Spună ce-i poporul mare, românesc,
Când s-aprinde sacru candida-i vâlvoare,
Dulce Românie, asta ţi-o doresc.

Îngerul iubirii, îngerul de pace,
Pe altarul Vestei tainic surâzând,
Ce pe Marte-n glorii să orbească-l face,
Când cu lampa-i zboară lumea luminând,
El pe sânu-ţi vergin încă să coboare,
Guste fericirea raiului ceresc,
Tu îl strânge-n braţe, tu îi fă altare,
Dulce Românie, asta ţi-o doresc.

Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie,
Tânără mireasă, mamă cu amor!
Fiii tăi trăiască numai în frăţie
Ca a nopţii stele, ca a zilei zori,
Viaţa în vecie, glorii, bucurie,
Arme cu tărie, suflet românesc,
Vis de vitejie, fală şi mândrie,
Dulce Românie, asta ţi-o doresc!

O saptamana plina

duminică, ianuarie 11th, 2009

O noua saptamana se apropie de sfarsit. M-am bucurat de zile presarate cu tot felul de activitati, de la cele legate de lucrul la teza mea de doctorat, pana la cele cateva intalniri cu prieteni si fosti colegi. Mi-am reincarcat in buna masura bateriile, astfel incat sa fac fata cu bine urmatoarelor „luni irlandeze” ce imi stau in fata. Am primit un link de la un coleg de serviciu catre un clip ce prezinta o reclama la Heineken. Este amuzant si se constituie intr-o reflectare fidela a realitatii, inclusiv asa cum este ea descrisa in studiile de gen. Va invit sa il urmariti mai jos. 🙂