Archive for iunie, 2013

Cum se readuce un router la viata (unbrick)

joi, iunie 6th, 2013

Probabil ca unii dintre voi sunteti familiari cu notiunea de „bricking”, cu alte cuvinte aducerea unui dispozitiv electronic (smartphone, router, tableta etc.) in starea de nefunctionare, in general in urma unei actualizari nereusite a sistemului de operare. Aceste situatii pot sa apara, de exemplu, atunci cand se actualizeaza sistemul de operare al unui smartphone si se termina bateria in timpul procesului, sau cand sistemul de operare (firmware) al routerului se actualizeaza si se ia curentul. Ma voi opri asupra situatiei in care un router nu reuseste sa isi termine actualizarea propriului sistem de operare. Intr-o asemenea eventualitate, caracteristice sunt LED-urile care in general sunt aprinse stabil portocaliu, iar LED-ul de „power” palpaie in permanenta. In functie de producator, LED-urile se pot manifesta diferit, insa intr-o asemenea situatie routerul pur si simplu intepeneste si nu mai este posibila folosirea lui. Explicatia este simpla, esecul procesului de actualizare determina esecul incarcarii sistemului de operare al routerului. Sunt sanse mari sa puteti readuce la viata routerul urmand urmatorii pasi.

1. Conectati-va prin cablu la router, prin intermediul unuia dintre porturile LAN ale acestuia (nu prin portul WAN sau Internet).
2. Din Command Prompt in Windows sau din consola in Linux lansati o comanda de tipul ping „adresa-ip-a-routerului”. In general, adresa IP a routerului este 192.168.1.1, insa poate varia. Informatia se gaseste in manualul aparatului.
3. Daca routerul raspunde, sunt sanse foarte mari sa il recuperati. De pe site-ul producatorului descarcati ultimul fisier de actualizare pentru modelul vostru de router.
4. In Windows, in Control Panel/Programe si servicii activati aplicatia TFTP, iar in Linux instalati-o folosind sudo apt-get install tftp sau yum install tftp, in functie de distributie. In Ubuntu, cel mai folosit, este valabila prima varianta.
5. Opriti apoi routerul de la buton sau scotandu-l din priza. Lasati-l cateva secunde, iar intre timp pregatiti in consola urmatoarea comanda tftp -i 192.168.1.1 PUT „nume-fisier-descarcat-la-pasul-3”. In mod normal, un router care in prealabil a raspuns la ping, ar trebui sa accepte transferul, cu o conditie foarte importanta: comanda de transfer trebuie lansata in primele cateva secunde dupa ce routerul a fost repus sub tensiune. Explicatia este urmatoarea: in momentul cand routerul este pornit, daca nu este total compromis, sesizeaza ca sistemul lui de operare nu este in regula, si asteapta incarcarea prin tftp a unui fisier valid. Mecanismul este comun pentru marea majoritate a routerelor. De aceea, pregatiti comanda in consola, apoi porniti routerul si lansati comanda. In conditii normale, tftp ar trebui sa raporteze dupa cateva secunde „transfer efectuat cu succes”.
6. Asteptati maximum cinci minute. Daca LED-urile nu revin la regimul normal de lucru, opriti routerul, si lasati-l astfel 30 secunde. Apoi, reporniti-l, si in mod normal routerul ar trebui sa isi efectueze initializarea cu noul sistem de operare pe care tocmai l-ati transferat prin tftp.
7. Daca ping-ul lansat la pasul trei nu obtine raspuns de la router, incercati sa personalizati comanda astfel: ping -t -w 2 192.168.1.1. Practic, router-ul afectat va avea mai mult timp la dispozitie pentru a raspunde. Chiar si in aceste conditii, este necesar sa obtineti macar cateva raspunsuri in 30 secunde. Daca routerul se incapataneaza sa nu raspunda, inseamna ca problema este ceva mai serioasa, iar singura solutie este reprezentata de folosirea unui cablu JTAG, care se va atasa direct pe placa de baza a routerului pentru a transfera astfel sistemul de operare in memorie. Este insa o solutie pentru cei cu adevarat priceputi.

In cele mai multe dintre cazuri, procedura descrisa anterior produce rezultatele asteptate. Cu toate acestea, la fel ca in cazul oricarei „afectiuni”, cea mai buna abordare este preventia. Cu alte cuvinte, intotdeauna transferati fisierul de actualizare de pe calculator catre router prin cablu, niciodata prin wireless. Prin aceasta din urma modalitate, aducerea routerului in starea de caramida nefolositoare este aproape garantata.