Archive for februarie, 2011

Un pic de intelepciune

sâmbătă, februarie 5th, 2011

Cateva „ziceri” care le-ar putea oferi anumite explicatii celor care se simt alienati in lumea contemporana…si nu numai lor!

Mintea omeneasca face ca sa fie bine conduse cetatile si casele, iar in razboi are mare putere. Caci un singur gand intelept biruie multe maini. Pe cand prostia bazata pe multime este un mare rau. (Euripides, Antigona) – Printre altele, aceasta arata ca psihologia sociala poate fi socotita o disciplina stiintifica mai veche decat este in general acceptat.

Cand cineva este indraznet, puternic si elocvent, rau cetatean este acela, daca nu are si minte. (Euripides, Theseus)

Cand se iveste ceva autentic si excelent, ii sta in cale mai intai ceea ce-i rau, si isi gaseste locul ocupat de-acum de aceasta, care si trece drept aceea. (Schopenhauer, Parerga und Paralipomena)

Omenirea nu pare a fi manata de ratiune, nici chiar de sentiment, ci de forte straine si necunoscute. (Maeterlingk, Avant le grand silence)

Cei rai, cand ajung la onoruri, cu cat sunt mai nevrednici, cu atat sunt mai neglijenti si mai plini de nechibzuinta si de indrazneala. (Democritus, Florilegium)

Noua ne-ar fi adesea rusine de actiunile noastre cele mai frumoase, daca lumea ar vedea toate motivele care le produc. (La Rochefoucauld, Maximes) – Aceasta este doar un pretext pentru mine de a spune ca un gest frumos este justificat indiferent de ceea ce il genereaza.